MS BUDDY CHALLENGE reisverslag en foto’s

When:
27 april 2019 @ 08:00 – 1 mei 2019 @ 20:00
2019-04-27T08:00:00+02:00
2019-05-01T20:00:00+02:00
Where:
Résidence de Pannecière
Lieu dit les Virelots
58120 Chaumard
Frankrijk
Cost:
€ 150
Contact:
JCI Menen-Wevelgem

VIJFDAAGSE REIS BOURGONDIË 27/04/2019 – 01/05/2019

BRON: Programmaboekje Comedy Night van 01/12/2018 ll.

Aandacht: aanvangsuur heenreis en aankomstuur terugreis worden later meegedeeld!

Tussen pot en pint komen de beste ideeën, zo was het niet anders met de commissie MS Buddy Challenge. Vanuit hun brainstormen groeide het idee om een fysieke uitdaging aan te gaan samen met mensen met een fysieke beperking. Ze moesten niet lang zoeken voor wie ze dit zouden organiseren. Hiervoor zochten ze naar een mooie organisatie, liefst lokaal. Gelukkig voor ons betrof het onze VZW. Het MS Huis Menen was een voor hen voor de hand liggende en ideale keuze.

Een gepaste uitdaging vinden was moeilijk omdat de persoonlijke toestand per MS patiënt enorm kan verschillen. Toch vonden ze een project waar iedereen zich in kan vinden. Na verschillende gesprekken met Marleen en Stefaan – respectievelijk voorzitter en bestuurder van de VZW MS Huis Menen – veranderden ze het geweer van schouder en beslisten ze meer in te zetten op de beleving en niet alleen het sportieve aspect. Zo kwamen ze ertoe samen met 20 MS-patiënten en 10 partners op een 5-daagse trip naar Bourgondië te trekken. Op reis gaan is voor vele bezoekers van het MS Huis nu eenmaal meer de uitzondering dan de regel. Uiteraard worden ze gesteund door een sterke groep zorgverleners, onder meer een neuroloog, enkele kinesitherapeuten en een vijftal verpleegkundigen die hen hierbij zullen bijstaan. Nu al dank aan allen die zich willen engageren voor dit project.

Tussen 27 april en 1 mei hebben ze het vakantieverblijf Pannecière afgehuurd. Dit wordt de uitvalsbasis van waaruit ettelijke activiteiten zullen doorgaan. De bedoeling is om op een hele flexibele manier deze activiteiten te organiseren. Het prachtige natuurgebied van De Morvan leent zich daar ideaal toe. De mensen die willen zullen toch hun sportieve uitdaging kunnen aangaan, maar dit wordt niet het centrale thema van de reis. Ook in het prachtige vakantiehuis zelf zal es worden georganiseerd zodat iedereen iets kan vinden op zijn of haar ritme. Niets moet, alles mag.

De financiële drempel hebben ze zo laag mogelijk proberen te houden. Dit was enkel mogelijk mede dankzij de steun van tal van sponsors die ten volle in dit project geloven. Na de 2-de informatiesessie in het MS Huis was de inschrijvingslijst in mum van tijd ingevuld.

 

ORGANISATIE: JCI Menen-Wevelgem   

JCI (Junior Chamber International) is een internationale organisatie van en voor jonge leiders en ondernemende mensen tussen de 18 en 40 jaar.

JCI heeft als doel jonge mensen de kans te geven zichzelf alsook de gemeenschap om hen heen te verbeteren maar biedt bovenal ook veel fun en vriendschap!

De afdeling Menen-Wevelgem bestaat ondertussen 40 jaar en neemt deze missie dan ook telkens op. Concreet zetten ze zich dus dit jaar in voor het MS Huis Menen om onze VZW en haar leden een duw in de rug te geven alsook om de ziekte multiple sclerose nog extra onder de aandacht te brengen.

De commissieleden: Arthur Vanoverberghe (Commissiedirecteur), Marie Van Caenegem, Klaas Vanneste, Aline Herman, Lieselot Verduyn, Veronique Bonduelle, Katrien Minne, Gregory Van Maris, Tom Gyselinck, Steven Dekyvere, Stijn Boussemaer, Michiel Dejaegher.

 

DE CHALLENGE

De MS Buddy Challenge is een meerdaagse trip naar de Bourgogne streek voor een twintigtal MS-patiënten met de ondersteuning van hun persoonlijke buddy (iemand van de JCI afdeling).

Het doel van deze trip is om de kans te bieden aan mensen met MS om van een zorgeloze vakantie te genieten waar persoonlijke grenzen kunnen verlegd worden en een enorm samenhorigheidsgevoel zal heersen. Het wordt een mix van cultuur, ontspanning en inspanning met de ondersteuning van het nodige verzorgend personeel zoals verpleegkundigen, kinesisten en een neuroloog.

Het ultieme resultaat is om vriendschappen te versterken alsook kracht te putten uit deze onvergetelijke ervaring om nog sterker te staan naar toekomstige uitdagingen.

PETERSCHAP: Dhr. Willy Naessens

Meer info met betrekking tot deze reis vindt u hierna:

JCI Brief 1 blad 1

JCI Brief 1 blad 2

JCI Brief 1 blad 3

JCI Brief 1 blad 4

JCI Brief 1 blad 5

JCI Brief 1 blad 6

JCI Brief 1 blad 7 

ENKELE FOTO’S VAN ONS VAKANTIEVERBLIJF

 

REISVERSLAG

Zaterdag 27 april 2019

Om 07.00 u was er de samenkomst in de cafetaria van Herman en Vandamme. Na het nuttigen van koffiekoeken vertrok de autocar omstreeks 09.00 u  richting Bourgondië. Onze eerste stop was Aire de sommesous. Aankomst vakantiehuis La Pannecière om 17.00 u.

Bij aankomst konden we genieten van een aankomstdrankje/aperitief. Veel uitpakken dienden we zelf  niet te doen; daar zorgden de buschauffeur en leden van JCI voor. Ieder van ons werd naar zijn of haar kamer geleid door Tom en Gregory. Op elke kamerdeur stond de naam.

Het avondeten was (hoe kun je het raden) heerlijke, verse spaghetti. Na het avondeten was iedereen vrij te doen wat hij wou. Voor de ene was dit gezellig keuvelen onder elkaar, anderen genoten van een streepje muziek of een spelletje kaarten. Het kampvuur/haard zorgde voor een leuke sfeer.

Zondag 28 april 2019 

Na het ontbijt was een hele korte wandeling (anderhalve kilometer) voorzien voor wie dit wou. Er werd een bezoekje gebracht een uitkijk-hut met mooi zicht op het meer ‘Lac de Pannecière’.

Na een versnapering in het vakantiehuis Pannecière vertrok de bus richting Lac des Settons. Na een korte wandeling over de brug kon iedereen deelnemen aan een boottocht. Na de boottocht werd daar ter plaatse geluncht. We kregen overheerlijke wraps aangeboden. Het slechte weer noodzaakte de organisatie ‘Goulaux Jump’ en ‘Parc de Morvan’ van het programma te schrappen.

Geen nood echter… want er wachtte ons nog een overheerlijke avond met barbecue en het optreden van een plaatselijke band (gitaar en accordeon).  De sfeer zat er goed in en na wat Nederlandstalige schlagermuziek werd de toon gezet voor wat nog een lange nacht zou worden.

Maandag 29 april 2019

Maandag was een heel intense dag. De autocar bracht ons naar een wijngaard (Chateau Bazoches). We konden er wijn proeven met een stukje kaas. Het goede weer maakte het mogelijk buiten onze lunch te nemen (pastasalade en quiches). Van hieruit vertrok de bus richting Vezelay waar een bezoekje werd gebracht aan de baseliek en er mogelijkheid was wat te flaneren in de straatjes van het dorp.

’s Avonds voerden een aantal MS patiënten en vrijwilligers een playback show op die volledig in het teken stond van een bedankingsgebaar vanwege de hele MS entourage aan  de JCI. Beklijvende  vertoning.

Op een heel speciale manier werd ons door de JCI het avondmaal opgediend: vol eau vent met rijst.

Dinsdag 30 april 2019

Op dinsdag stond de echte ‘challenge’ op het programma. Er kon gekozen worden voor een wandeling van 5 km (rond het meer) of 10 kilometer. Diegenen die niet meegingen op wandeling konden in het vakantiehuis blijven voor volksspelen of een gezellige babbel.

’s Middags werd een kaasplank voorzien en in de namiddag stond een huifkarrentocht op het programma.

Het weer was schitterend en in de late namiddag zat iedereen buiten in de zon genietend van een drankje. ‘Auben’ was jarig en ook daaraan werd gedacht. Het zou voor hem een onvergetelijke dag worden, beginnend met pannenkoeken bij het ontbijt en vuurwerk in de late uurtjes.

Ook voor ons werd de dag heel mooi afgesloten; niemand minder dan ‘Frank Van der Linden’ van ‘De Mens’ kwam ons vergasten met een prachtig optreden. Vele liedjes brachten ons even terug met de voeten op de grond.

Woensdag 01 mei 2019

“Mooie liedjes duren niet lang”… Op woensdag keerden we terug huiswaarts. Op de bus werd nog duchtig gezongen. Iedereen was het er volmondig mee eens; dit was een unieke ervaring. Daar zullen we nog jaren over vertellen. In naam van alle MS patiënten en alle vrijwilligers van het MS huis Menen “een oprechte dank-je-wel” aan iedereen van de JCI en aan iedereen die er van dichtbij of veraf bij betrokken was. 

no images were found

   

Stefaan Acke

Dit werd gepost op zondag, januari 6th, 2019 omstreeks 11:37