MS en osteoporose

Osteoporose en MS

Eén van de gevolgen van het vergrijzen van de bevolking, in de hand gewerkt door onvolwaardige voeding en nog andere redenen zoals te weinig zonlicht of bewegen, zorgt ervoor dat steeds meer mensen kampen met osteoporose wat in de volksmond ook botontkalking wordt genoemd.

Het is bovendien bewezen dat ook mensen met MS of multiple sclerose meer last hebben van osteoporose en dus ook meer kans maken op botbreuken. Waarschijnlijk deels door de MS zelf en deels als gevolg ervan. Sommige personen met MS houden ook niet van warmte en blijven liever uit het zonlicht of ze zijn minder mobiel en zitten vaker binnen. Bovendien kunnen mensen met MS door hun beperking de aanbeveling om veel te bewegen niet opvolgen waardoor bij hen de kans op botontkalking stijgt. En niet te vergeten speelt ook het gebruik van ontstekingsremmende hormonen (corticosteroïden) een zeer nefaste rol.

Gelukkig kunnen naast meer bewegen en gezonde leefgewoonten ook voedingssupplementen de botmassa helpen bewaren en de opbouw van het beenweefsel bevorderen. Dit dan vooral bij gezonde personen.

Als je MS hebt, kan het verstandig zijn dagelijks een extra portie vitamine D3 in te nemen. Deze vitamine, die we voor een deel aanmaken onder invloed van zonlicht en in mindere mate halen uit voeding, bepaalt namelijk voor een groot deel de opname van de botmineralen calcium en fosfor.

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat zonlicht, extra vitamine D3 en een hoger vitamine D gehalte ook een rol spelen bij het ontstaan van MS, en vooral zorgen ze ook voor dat het aantal MS aanvallen vermindert en gaan ze zelfs invaliditeit tegen.

Helaas vertonen veel mensen in onze leefwereld zo wie zo al een chronisch tekort aan vitamine D3, zeker tijdens de donkere wintermaanden. Ook onze voeding bevat nog weinig vitamine D. We eten te weinig vette vis, de topbron van vitamine D3. Tel daarbij nog op dat veel calcium wordt weggekaapt uit onze beenderen door een overmatig gebruik van suiker, dierlijke eiwitten en fosforzuur (te vinden in frisdranken en charcuterie) en je begrijpt dat voor risicogroepen als mensen met MS, de extra inname van vitamine D3 geen overbodige luxe is.

Vitamine D zorgt ook voor de hoeveelheid kalk (calcium) in ons lichaam. De aanwezigheid van calcium in ons lichaam en in de lichaamscellen is belangrijk voor het functioneren van deze cellen.

Doordat onze botten voor een groot deel uit kalk bestaan, zorgen ze ervoor dat ons geraamte in stand wordt gehouden. Calcium en vitamine D3 zijn ook belangrijk voor de werking van onze hersenen, onze zenuwen, onze spieren maar ook ons immuunsysteem. En precies dit maakt het waarschijnlijk dat vitamine D3 ook een rol speelt bij MS!

Is vitamine D nu het ei van Columbus voor mensen met MS? Neen… maar het afweersysteem van mensen met MS wordt alvast toch wat stabieler en minder ontstekingsgevoelig.

Laat ons alvast al hopen op mooie zomers met veel zon, want ook zonlicht vormt vitamine D3 in de huid.

 

Stefaan Acke