MS en toegankelijkheid

MS en toegankelijkheid

De titelkeuze kan voor sommigen misschien wat verwarrend zijn. Ik wil het hier niet hebben over toegankelijkheid tot bepaalde instanties of tot het internet, maar wel over de toegankelijkheid tot bijvoorbeeld al of niet openbare gebouwen, toegankelijkheid tot openbaar vervoer, hotels en dergelijke meer…

Naarmate je langer MS hebt, kun je problemen krijgen met jouw mobiliteit. Dat hoeft nog niet te betekenen dat je permanent een rolstoel nodig hebt, maar je bewegingsvrijheid kan toch serieus afnemen.

Als je problemen krijgt met het stappen is het vooral belangrijk om niet bij de pakken te blijven zitten, want ook met haperende benen kun je nog veel ondernemen. Jammer genoeg heb je dat niet altijd zelf in de hand. Het is net daarover dat ik het even wil hebben.

Ik ben op dat idee gekomen omdat ook ik – net zoals waarschijnlijk velen onder jullie – ook graag eens op reis ga. Als je op één of andere manier met MS geconfronteerd wordt, dan weet je dat je metgezel ‘MS’ ook altijd mee is. Daarmee bedoel ik  dat je onvermijdelijk toch vaak aan MS denkt, ook al ben je op reis.

Wat daarbij opvalt is dat vele hotels totaal niet toegankelijk zijn voor bvb personen met MS. Vaak moeten trappen genomen worden om het hotel te bereiken. Je ziet vaak fantastisch mooie toegangen tot het hotel, maar vaak maak ik me toch de bedenking wat dat betekent voor personen met MS met verminderde mobiliteit of personen die zich verplaatsen met een rolwagen. En dat maakt me toch wat kwaad. Ook binnenin is het vaak totaal niet aangepast: smalle doorgangen en een veel te kleine lift, … om maar een paar zaken op te noemen.  

Ja, ik hoor jullie al denken ‘je hebt het verkeerde hotel gekozen’ en daar is misschien wel iets van aan. Maar de vakanties aan onze Belgische Kust, doen bij mij ook heel wat vragen rijzen. De kusttram is totaal niet uitgerust om op geregelde basis rolwagengebruikers te vervoeren. Ja, er is de verlaagde opstap, maar heb je al eens geprobeerd om daarmee de tram op te gaan. Er is nauwelijks plaats voor meer dan één rolwagen. Er zijn er de te snel dichtklappende deuren en er is vaak weinig tot geen hulpvaardigheid  van medereizigers.

Vind je het kunnen dat je de NMBS 24 u op voorhand moet informeren dat je er zal zijn met een rolwagen? Zijn de winkels aangepast aan iemand die een rolwagen nodig heeft om zich te verplaatsen? Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.  

Ik wil hier dan ook graag een oproep doen tot alle gezagsdragers en tot allen die in deze materie enige vorm van inspraak hebben. ‘Denk aan personen die minder mobiel zijn”…

Het klinkt misschien zwaarwichtig en we mogen niet teveel doemdenken, maar een belangrijk strijdpunt voor mensen met een chronische ziekte als MS is nu éénmaal de toegankelijkheid van gebouwen, vervoermiddelen en voorzieningen allerhande. Het is nu immers zo dat het zonder dat onmogelijk wordt om als volwaardig burger deel te nemen aan de samenleving.

Wordt het niet stilaan tijd dat men bij het ontwerpen en bouwen van voorzieningen rekening houdt met zowel mobiele of minder mobiele mensen? Integrale toegankelijkheid is op vandaag nog steeds niet ingeburgerd in de wereld van bouwfirma’s en hun onderhandelaars. Dit is datgene waarin vandaag de dag precies verandering moet komen. We kunnen wel niet iedereen over dezelfde kam scheren. Laat ook dit duidelijk zijn.

Stefaan Acke