MS en vakantie

MS en vakantie

Vakantie is de ideale gelegenheid om het hoofd eens leeg te maken en de beslommeringen van elke dag even aan de kant te schuiven. Genieten van mooie momenten is voor iedereen goed om de batterijen terug op te laden.

Voor personen met MS is het wel anders. Of je het nu wil of niet… MS is altijd je metgezel. Voor mensen met MS is het vooral zaak de vakantie goed voor te bereiden. De vakantiesfeer opsnuiven begint gelukkig vaak al bij de voorbereiding.

De ziekte MS is immers absoluut geen reden om met minder verwachtingen naar dit verlof uit te kijken. Er zijn natuurlijk wat beperkingen; we moeten er niet om heen draaien. Maar veel zaken kunnen ondanks de MS toch gedaan worden zolang het fysiek mogelijk blijft.

Ik zei het reeds… alles valt of staat met een goede voorbereiding. Het is daarom aangewezen om voor het vertrek even stil te staan bij een aantal praktische zaken die ermee toe bijdragen, de vakantie tot een succes te maken. Ontspannen, sporten, kortom bewegen… wellicht vraagt het voor de persoon met MS iets meer organisatie en planning. Maar zeg nu zelf… ook zonder MS moet alles goed worden voorbereid.

Je moet er alleen voor zorgen dat je de tijd neemt. Wie tijdens zijn verlof op korte tijd alles wil doen die er te beleven valt en alles wil zien, is niet goed bezig. Zo kom je algauw opnieuw terecht in de drukte van alledag. Rust inbouwen tussen de bezigheden door, ook bij vakantie en vooral ook bij MS,  is belangrijk. Het heeft ook alleen maar voordelen want de indrukken van de vakantie blijven ook langer hangen wanneer er voldoende tijd werd uitgetrokken om het ten volle te beleven.

Daarom durf ik ook te zeggen dat juist omwille van een goede voorbereiding ‘een last minute trip’ in geval van MS minder aan te raden valt. Dit is toch mijn mening. Ik zou aanraden om met de behandelende arts de reisplannen te bespreken omdat ook hij een realistische inschatting kan maken van de lichamelijke inspanningen die de reis vereisen.

Ook is het aangewezen rekening te houden met het lokale klimaat. Sommige personen met MS zijn immers extra gevoelig voor hitte of voor een vochtige omgeving. Bescherming voor het hoofd (een zonnehoed of pet) en losse, verfrissende kledij zijn dan geen overbodige luxe.

Een hotel of auto met airco kan ook soelaas brengen. De ene persoon met MS is de andere niet (dat hebben we al vaak gehoord). Sommigen voelen zich immers heel goed in een warme omgeving. Aangezien elkeen anders reageert op klimaatverschillen is het vooral belangrijk goed naar je lichaam te luisteren.

Waar ik ook aan denk, is de medicatie: gekoelde medicatie is soms ook een must. Ook de klassieke reismedicatie mag niet worden vergeten. Ik hoef niet te vertellen wat je best mee hebt op reis: pijnstillers, medicatie tegen diarree, enz. Maar het hangt ook af van de locatie waar je heen trekt. Sommige delen van de wereld vereisen specifieke medicatie. Voor sommige bestemmingen zijn zelfs vaccinaties vereist. Bij MS is het belangrijk deze te krijgen tijdens een stabiele periode. Dit wil zeggen in een periode zonder relaps en zonder cortisone-behandeling. Medicatie vervoer je ook het best in jouw handbagage. Bij deze denk ik terug aan een vliegreis enkele jaren geleden, toen we nog injectienaalden en medicatie mee hadden. Wat was ik blij dat we een voorschrift en een geschreven verklaring van de behandelende arts bij hadden. Stel je voor dat we als terroristen of druggebruikers tegengehouden werden?! Het was een verklaring dat de medicatie die we bij hadden, medicatie was voor de behandeling van multiple sclerose. Het is daarom ook beter om de medicatie in de oorspronkelijke verpakking te laten.

Extra medicatie is ook geen overbodige luxe. Slecht weer, stakingen of pech kunnen vliegtuigen immers langer dan voorzien aan de grond houden. En nog een tip als je met het vliegtuig reist; neem een zitje naast het gangpad. Met MS moet je soms méér naar het toilet dan iemand anders en op deze manier ben je minder een storende factor. Heb je al een kruk nodig om te stappen, weet dan dat dit zonder problemen mee het vliegtuig in mag. Dit wordt immers niet als bagage aanzien.

In luchthavens lijken steeds uitbreidingswerken aan de gang. Vind je ook niet dat ze alsmaar groter worden? Je zou er bij wijze van spreken in verdwalen. Aarzel dan ook niet om hulp te vragen. Een vakantie mag ook geen uitputtingsslag worden met als enig doel de reisbestemming te bereiken. Niet alleen de hitte of de vermoeidheid, maar ook stress kunnen de reiziger met MS parten spelen. Het kan de symptomen van MS extra op de voorgrond doen komen.

Wie aan sport doet, kan dit tijdens zijn vakantie gewoon verder doen, maar weet ook dat intens sporten of sporten bij warm weer ook de MS klachten kan doen toenemen. Zorg daarom voor een pauze nu en dan. Wist je dat afkoelen onder een lange douche of in een zwembad eventuele ongunstige effecten van warmte helpt te doen verdwijnen?

Wie alleen tijdens zijn vakantie sport of beweegt, dient rekening te houden met zijn of haar algemene lichamelijke conditie. Daarom doe je er goed aan realistische doelen te stellen, zoals ook een persoon zonder MS dit hoort te doen.

Waar wacht je nog om jouw valies te nemen?

Stefaan Acke