MS en voeding

Zoals ook voor andere ingrijpende aandoeningen zoals kanker, vragen ongetwijfeld ook MS patiënten zich af wat ze wel of niet mogen eten en of er überhaupt voedingsmiddelen zijn die een invloed kunnen hebben op hun ziekte. Sommigen onder ons zullen zeker ook al eens het internet afgeschuimd hebben op zoek naar info hier omtrent. Daar vind je inderdaad allerlei diëten en getuigenissen van MS-patiënten.

Puur wetenschappelijk staat echter vast dat geen enkel dieet invloed heeft op het ontstaan van MS of op de evolutie van de ziekte. Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding maakt wel het verschil. Diëten zijn immers ook niet ongevaarlijk. Soms gaan ze uit van slechts een paar mensen die dan beweren dat dit de oplossing is voor iedereen. Niets is minder waar. Door het niet gebruiken van belangrijke groepen voedingsmiddelen bij een dieet, loop je kans te weinig vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dus als je toch een dieet wenst uit te proberen, vraag dan advies zodat jouw voeding evenwichtig blijft.

Verschillende porties fruit en groenten per dag en voldoende eiwitten zijn hierbij belangrijk. De eiwitten haal je uit zuivelproducten, maar ook uit granen, vis en vlees.

Als drank geniet water de voorkeur. Er zijn natuurlijk ook alternatieven zoals koffie (met mate) of thee, gearomatiseerde waterdranken, soep, magere of halfvolle melk en karnemelk. Plaats een waterfles op een plek waar je vaak langskomt en zorg ervoor dat je de hele fles leeg drinkt tegen het einde van de dag. Maak het water aantrekkelijk met een schijfje citroen, een takje munt of wat anders.

Ook niet roken en regelmatig bewegen zijn uitermate belangrijk. Meer nog dan bij andere aandoeningen hebben MS–patiënten er belang bij hun lichamelijke conditie zo goed mogelijk te onderhouden. Dat zal immers zorgen voor een vlottere revalidatie en het kan ook bepaalde verwikkelingen of complicaties voorkomen of beperken.

“Gezonde voeding” is hoe dan ook het beste voor iedereen om de kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker te verminderen. Gezonde voeding is ook het ‘dieet’ dat diëtisten meestal aanbevelen aan mensen met Relapsing Remitting MS, omdat het gewoon ook het beste recept is voor een goede gezondheid. Dit komt neer op het verminderen van de hoeveelheid verzadigd vet (dierlijk vet) en het eten van 5 porties fruit of groente per dag. Kies ook mager vlees en magere melkproducten. Vervang het verzadigd vet door zonnebloemolie of vette vis. Probeer ook voldoende vezelrijke voedingsstoffen te eten zoals er zijn brood, rijst en pasta.

Natuurlijk kent MS ook zijn eigen specifieke problemen waaraan met een aangepast voedingspatroon wat kan verholpen worden. Als MS–patiënten minder mobiel worden, vergroot de kans op overgewicht. Een gezond dieet kan dat inperken: halfvolle melk in plaats van volle melk, geen dranken waaraan suiker is toegevoegd, magere kant en klare maaltijden, meer fruit en minder koekjes.    

Ook constipatie komt vaker voor als bewegen moeilijker wordt. Eet daarom vezelrijk en drink meer water.

Bij slikstoornissen tot slot kan het nodig zijn om de voeding aan te passen: minder vloeibare voeding of dranken die de slikspieren prikkelen.

Let ook op met vitamines. Teveel vitamines of mineralen kunnen schadelijk zijn. Neem dus niet zo maar langdurig een bepaald voedingssupplement, neem ze in kuren. Wist je trouwens dat teveel vitamine A vermoeidheid met zich meebrengt.

Bij wijze van besluit is het gewoon zo dat MS–patiënten dezelfde voorschriften moeten volgen voor gezonde voeding als de gewone mens zonder MS.

We moeten in het bijzonder aandacht hebben voor weinig mobiele mensen of mensen met constipatie of slikstoornissen. Maar dat geldt voor iedereen, MS of niet.

Het is niet zo dat gezond leven beschermt tegen MS. Er is dus ook geen enkele reden waarom MS–patiënten niet aan een rijkelijk gevulde tafel mogen aanschuiven en genieten van de geneugten van het leven. Zelfs een glaasje alcohol mag, als het met mate is.

Stefaan Acke