Positief in het leven staan met een chronische ziekte als MS

Omdat je verzetten tegen jouw MS toch niet helpt, kan je er beter mee leren leven. Een aantal zaken kunnen je hierbij een handje helpen.

Je hoort vaak over mensen met een chronische ziekte zoals MS zeggen dat ze positief in het leven staan of optimistisch zijn, of ook nog dat het doorzetters zijn. Is dat toeval? Net als bij andere chronische zieken beschikken MS patiënten doorgaans over een aantal eigenschappen die goed van pas komen. Zonder dat ze het zelf doorhebben, trainen ze die eigenschappen vaak ook.

Flexibiliteit

Wanneer je te maken krijgt met MS, dan merk je algauw dat de dingen niet meer gaan als voorheen of zoals je zou willen dat ze gaan. Op zo’n moment moet je aanvaarden dat sommige dingen zelfs niet meer kunnen. Je moet je gewoon aanpassen aan de actuele situatie. In het begin zal dit zeker heel lastig zijn, maar hoe meer je de eigenschap “flexibiliteit” traint, hoe gemakkelijker je jou zult kunnen aanpassen aan situaties die nog gaan komen.

Doorzettingsvermogen

Zoals in mijn inleiding reeds te lezen viel, is de kans groot dat ook jij wel eens van andere mensen zult gehoord hebben dat ze jou een doorzetter vinden. Eigenlijk heb je ook weinig keuze. Je kan bij de pakken blijven zitten maar daar word je niet beter van, integendeel. Met een portie wilskracht kan je heel wat bereiken en wanneer je ook dit wat getraind hebt, zal je een heel stuk verder komen.

Creativiteit

De wereld op vandaag is voornamelijk gericht op de gezonde of de gemiddelde mens. Maar wat als je daar een beetje van afwijkt? Dan moet je op zoek gaan naar oplossingen die niet voor de hand liggen. Manieren om bijvoorbeeld toch te blijven werken of toch niet zo’n evidente zaken te doen. Wanneer je goed bent in het buiten de lijntjes denken en het zoeken van creatieve oplossingen, dan zal het jou ongetwijfeld een stuk beter gaan.

Nieuwsgierigheid

Het is goed om nieuwsgierig te zijn vooral als het MS betreft. Hoe meer kennis je hebt over MS, hoe beter je met jouw dokter of neuroloog kan communiceren en hoe beter je met hen kunt meedenken. Zo kun je hen duidelijk laten weten wat je zelf wil in bepaalde situaties. En wie weet kom je hierdoor behandelingen tegen waarvan je het bestaan niet afwist.

Optimisme

Optimistisch of een positieve kijk op het leven. Dit is heel belangrijk omdat de kwaliteit van een leven met MS misschien niet meer is als deze zonder MS, maar er zijn nog genoeg mooie dingen in het leven. Je moet deze lichtpuntjes alleen willen zien.

Een positief zelfbeeld

We hebben waarschijnlijk allemaal al eens last gehad van het hebben van een laag zelfbeeld. Wanneer je bepaalde dingen niet meer kan zoals iemand anders, voel je jou algauw heel wat minder dan die ander. Het is de kunst om in te zien dat dit niet zo is. Je bent goed zoals je bent. Wanneer je dit inziet, ben je al een heel eind weg in de acceptatie van jouw MS.

 

De kans is groot dat je iets herkent van jezelf in één of meerdere van deze karaktereigenschappen. Vaak train je deze zonder het zelf te weten en zonder te beseffen hoe belangrijk ze zijn voor een leven met MS, hoe ze het ons toch wat aangenamer kunnen maken. Je kunt voor jezelf uitmaken waaraan je nog wat kunt werken, waar je nog kan in groeien om jouw leven met MS beter te maken.  

 

Stefaan Acke